Vi udvikler nye løsninger der muliggør at genbruge og genanvende plastik direkte i dit hjem.
30% af al genereret plastikaffald bliver indsamlet til genbrug, men genanvendelsesraten er meget forskellig fra land til land i EU. Halvdelen af den plastik, der indsamles til genbrug, bliver eksporteret og behandlet i lande udenfor EU. Mens genanvendelsen via affaldssortering har været fokuseret på kommunal og regional indsats, så er der ikke kommet nogen produkter til forbrugeren, der muliggør effektiv sortering af plastiktyper og genanvendelse direkte i hjemmet.
Ideen er at skabe et direkte mikro-genbrugsmiljø i hjemmet (first local closed loop), samt akut løse plastikpladsproblemet hos forbrugeren. Dette mål imødekommer det presserende behov for at udvikle en cirkulær plastøkonomi i DK og er i tråd med EU’s plast strategi for at udvikle en effektiv og billig løsning til genbrug.
Mikro-genbrugsmiljø i hjemmet
Plast i forskellig udformning fylder i vores dagrenovationsaffald, både synligt og i vores opmærksomhed. En del kommuner vil indsamle plastikken sammen med restaffaldet og derefter sortere det maskinelt på et anlæg.
Vores tilgang er at lave en forbrugervenlig maskine, som i hjemmet kan makulere (B) den forbruger-opdelte plastik (A) og derved reducere pladsen til en brøkdel, som de tomme plastik beholdere optager.
Med de første makulerings-prototyper blev det dog klart, at den “rene” opdelte plastik var en let bearbejdelig plastpolymer, der bliver blød, når den opvarmes og hård, når den afkøles. Disse termoplastiske materialer kan afkøles og opvarmes flere gange og omdannes til nye former og funktion. Det kræver dog fin temperaturregulering, der er tilpasset plastopdelingen (PET, HDPE PP, mfl.).
Dermed var Plasvika’s vision om et Mikro-plastikgenbrugsmiljø i hjemmet en realitet.
Med en simpel app (under udvikling) der uddanner brugeren sammen den unikke makulerings- og opdelings-maskine, kan brugeren selv frasortere plastik (“guldet”), skabe værdi i hjemmet samt reducere mængden af plastik til renovation.
Status
Start-up 2021
Prototyper